De BOB-eindejaarscampagne is gisteravond gestart. En het zal meteen te zien zijn. Verschillende politiezones in ons land kondigen voor vanavond en dit weekend als strenge controles aan. In Oost-Vlaanderen houden ze zaterdagavond een Verkeersveilige Nacht. Alle 28 Oost-Vlaamse politiezones zullen alcoholcontroles uitvoeren samen met de federale wegpolitie.

Geen grote dispositieven meer dit jaar, zo kondigde minister Jambon deze week aan. Wel kleinere controles, om de 40 minuten op een andere plaats. Om zo veel mogelijk hardleerse chauffeurs die drinken en rijden te kunnen klissen.

Wat zegt de wet?

In België geldt voorlopig nog geen nultolerantie tegenover alcohol in het verkeer. Afhankelijk van wat voor bestuurder je bent, heb je dus een zekere marge.

Voor gewone bestuurders bedraagt deze marge 0,22 mg per liter uitgeademde lucht. Dat stemt overeen met 0,5 promille in je bloed. Tussen 0,22 mg/l (0,5 promille) en 0,35 mg/l (0,8 promille) is er sprake van een lichte alcoholintoxicatie. De politie kan je een boete geven en een rijverbod van 3 uur.

Vanaf 0,35 mg/l (0,8 promille) is er sprake van zware alcoholintoxicatie. Er volgt een zware boete en je moet het voertuig voor minstens 6 uur laten staan.

Vanaf 0,44 mg/l (1 promille) volgt een erg zware boete van meer dan 1.200 euro. Wie meer blaast dan 0,65 mg/l (1,48 promille) wordt gedagvaard voor de politierechtbank.

Geldt dat ook als ik met de fiets ben?

Ja, deze regels gelden niet alleen voor auto’s of motors, maar ook op de fiets. Ook op de fiets kan de politie je laten blazen en zelfs een rijverbod opleggen.

Maar wat mag u eigenlijk drinken als u na een avondje uit nog zelf met de auto naar huis wil rijden?

Om het verhaal kort samen te vatten: het hangt er vanaf. Van uw lichaamsvolume, van uw spieren, van uw gewicht, van uw maaginhoud en jammer genoeg ook van uw geslacht.

Laten we even uitgaan van de gemiddelde man van ongeveer 70 kilogram. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan deze man twee standaardglazen van 10 gram alcohol consumeren, wil hij de grens van 0,5 promille niet overschrijden. In concrete mensentaal:

Twee pintjes van 25cl

Twee glazen wijn of champagne van 10cl (maximaal 12%)

Twee aperitiefdrankje van 6cl (maximaal 20%)

Twee shotje Whisky van 3cl

Twee alcopops, zoals een breezer, van 25cl (maximaal 5%)

Een Mojito met 50 ml rum

Vrouwen daarentegen hebben minder geluk en bereiken de grens van 0,5 promille sneller. Dat heeft vooral te maken met hun vetpercentage. Vrouwen hebben doorgaans meer vet in vergelijking met mannen en omdat alcohol zich langer ophoudt in vet, zullen zij ook sneller de limiet bereiken. Zij kunnen dus minder drinken dan de gemiddelde man. Let wel het gaat hier allemaal om gemiddelden, het is dus geen exacte wetenschap!

Hoe verloopt een ademtest?

Meestal voert de politie tegenwoordig eerst een test uit met een alcosensor. Deze maakt eigenlijk geen deel uit van de eigenlijke alcoholcontrole. Hij geeft een indicatie of je gedronken hebt of niet. Geeft de alcosensor een alarm, dan voert de politie een echte alcoholcontrole uit.

De echte alcoholcontrole begint met een ademtest. Deze geeft een eerste – betrouwbaar – idee of je gedronken hebt of niet. Hij geeft echter geen concrete cijfers, maar toont enkel een S (safe), een A (alarm) of een P (positief).

Vóór de ademtest kan je meteen om een wachttijd van 15 minuten vragen.

Het resultaat: een S (safe) betekent dat je mag doorrijden. Een A (alarm) of P (positief) betekent dat je teveel gedronken hebt. Er volgt dan ook een ademanalyse.

Weiger je de test, dan wordt dat gelijkgesteld met een P en krijg je een rijverbod van 6 uur.

Blaas je een A of een P, dan moet ook een ademanalyse worden uitgevoerd. Deze geeft de precieze alcoholconcentratie in je lichaam weer.

Blaas je meer dan 0,22 mg/l lucht, maar minder dan 0,35 mg/l, dan krijg je een rijverbod van 3 uur. Later wordt een boete thuisgestuurd.

Blaas je meer dan 0,35 mg/l lucht, dan krijg je een rijverbod van minstens 6 uur. Nadien mag je een tweede ademanalyse vragen. Later wordt een boete thuisgestuurd of word je gedagvaard.

Een bloedproef wordt afgenomen wanneer de ademtest en de ademanalyse onmogelijk zijn (wanneer de chauffeur te dronken is of niet wil meewerken) of wanneer hij er zelf om vraagt.

Wat riskeer ik?

Van 0,50 tot 0,80 promille (0,22 mg/l – 0,34 mg/l): een onmiddellijke inning (politie) van 179 euro en een tijdelijk rijverbod van 3 uur.

Van 0,80 tot 1,00 promille (0,35 mg/l – 0,43 mg/l): een onmiddellijk inning an 420 euro en een rijverbod van 6 uur. De procureur kan je rijbewijs intrekken voor een periode van 15 dagen tot 6,5 maanden

Van 1,00 tot 1,14 promille (0,44 mg/l – 0,49 mg/l): een boete van 578 euro en een tijdelijk rijverbod van 6 uur. De procureur kan je rijbewijs intrekken voor een periode van 15 dagen tot 6,5 maanden

Wie meer heeft gedronken moet zijn rijbewijs afgeven en zal zich voor de politierechter moeten verantwoorden. Hij kan een zware boete plus een rijverbod opleggen. Bijkomend kan hij je verplichten om opnieuw rijexamens af te leggen en een cursus te volgen.

Hoe lang moet ik wachten met rijden na enkele pintjes?

De lever breekt ongeveer één standaardglas af per 90 minuten. Tien pintjes gedronken? Dan kan het tot 15 uur duren vooraleer je lichaam alle alcohol volledig heeft afgebroken. Na een zware avond kan je dus ook ‘s ochtends nog positief blazen.

Kan ik de politie misleiden?

Er bestaan geen hulpmiddeltjes om de afbraak van alcohol in je lichaam te versnellen. Je hoeft dus geen sloten straffe koffie of liters water te drinken. Je hoeft geen vettige vis te eten of een heel pakje Stimerol in je mond te stoppen. Het zal niets helpen. Gewoon niet of maximum twee pintjes drinken als je nog moet rijden en er is geen enkel probleem.

BRON: GVA (http://www.gva.be/cnt/dmf20171201_03220597/de-bob-eindejaarscampagne-is-begonnen-dit-moet-u-weten)