Bij internationale koop – verkoop van roerende goederen zijn, tenzij uitdrukkelijke door partijen contractueel uitgesloten, de bepalingen van het bovengeciteerde Weens Koopverdrag van toepassing.

 

Aandacht dient te worden gevestigd op twee belangrijke verdragsbepalingen, te weten:

“-artikel 38:

“1)De koper moet de zaak binnen een, gelet op de omstandigheden, zo kort mogelijke termijn keuren of doen keuren.

“2)Indien de overeenkomst tevens het vervoer van zaken omvat, kan de keuring worden uitgesteld tot na de aankomst van de zaken op hun bestemming “

En

“-artikel 39:

“1)De koper verliest het recht om zich erop te beroepen dat de zaken niet aan de overeenkomst beantwoorden, indien hij niet binnen een redelijke termijn, nadat hij dit “heeft ontdekt of had behoren te ontdekken, de verkoper hiervan in kennis stelt, onder opgave van de aard van de tekortkoming.

“Redenen van deze onderzoeks- en protestverplichting zijn onder meer :

“-De bewijslevering dat de specifieke levering wel degelijk geheel of gedeeltelijk gebrekkig is

“-De verkoper de gelegenheid geven tijdig zijn rechten te vrijwaren opzichtens de leverancier, fabrikant, transporteur, … en mogelijkerwijze deze bij de discussie te betrekken

“-De schade voor alle partijen, in het bijzonder voor de koper, zo gering mogelijk te houden te beperken.”

 

Deze principes gelden trouwens ook naar intern Belgisch recht.

 

Het Weens Koopverdrag maakt trouwens deel uit van het Belgische recht en is eigenlijk automatisch van toepassing op alle overeenkomsten van internationale koop en verkoop van roerende goederen, tenzij dus uitdrukkelijk contactueel uitgesloten.

Bovengeciteerde artikelen omvatten dus ook naar Belgisch recht, wettelijke verplichtingen.

Het is aan te bevelen de koper op diverse documenten te attenderen op deze wettelijke verplichtingen.

Deze worden dan ook meteen contractuele verplichtingen.

Het niet nakomen van de keuringsverplichting kunnen, gelet op de omstandigheden zo kort mogelijke termijn, en het niet gemotiveerd protesteren heeft als sanctie rechtsverval.

De koper kan dus geen rechten meer opzichtens de verkoper doen gelden.

De keuring der goederen moet in principe onmiddellijk gebeuren.

Is een gedetailleerde integrale keuring onmogelijk, volstaan steekproeven of applicatietesten.

Met een “zo korte mogelijke termijn” wordt in rechtspraak en rechtsleer een termijn van rond de vijf dagen bedoeld.

Na de onderzoeksverplichting rust op de koper de kennisgevingverplichting.

Met name moet de koper de verkoper in kennis stellen van een niet conformiteit binnen een redelijke termijn nadat hij deze ontdekt heeft of hoorde te ontdekken.

Hij moet daarbij de aard van de tekortkoming zo nauwkeurig en volledig mogelijk opgeven.

Dergelijke kennisgevingverplichting heeft tot doel een vlot internationaal handelsverkeer te bevorderen.

Het is immers van essentieel belang dat elke partij zo snel mogelijk weet waar ze aan toe is en de verkoper moet de mogelijkheid hebben om zijn eventuele tekortkomingen recht te zetten.

Het is daarom dat het Weens Koopverdrag de koper verplicht om diligent op te treden in het opsporen en melden van de gebreken in de levering.

De termijn binnen dewelke een gemotiveerd protest moet worden overgemaakt is volgens rechtspraak ook eerder kort, schommelend tussen de twee weken en de maand.

Zoniet geldt dus, dat de koper van zijn rechten vervallen is.

De koper kan er zich niet mee vergenoegen vaag aan de verkoper te melden dat er zich één of ander probleem voordoet, hij moet het gebrek beschrijven en precies aanduiden wat er met de goederen mis is.

 

Op te merken valt verder, dat in tegenstelling tot het “gewone” Belgische recht, het Weens Koopverdrag geen vermoeden van kennis van het gebrek van de beroepsverkoper kent zodat eens temeer de verplichtingen in de artikelen 38 en 39 van het Verdrag essentieel zijn.

Deze verplichtingen van keuring en protest zijn des te belangrijker nu bij gebreke hieraan elke aanspraak op schadevergoeding vanwege de koper vervallen is maar evenmin deze uiteraard ook geen contractuele wanprestatie meer kan laten vastleggen.

 

Verder is het van belang te weten dat ontbinding van de overeenkomst wegens contractuele wanprestatie slechts mogelijk is bij een wezenlijke tekortkoming waarbij de koper de verkoper een aanvullende termijn ter uitvoering van zijn verplichtingen heeft verschaft.

(artikel 57 van het Weens Koopverdrag:

“De koper mag een bijkomende redelijke termijn bepalen om de verkoper toe te laten zijn verplichtingen na te komen”)

 

De verplichtingen in het Weens Koopverdrag lopen gelijk met de verplichtingen in het kader van het CMR Verdrag.

(Hier moet ook bij ontvangst van de goederen onmiddellijk gekeurd worden en voorbehoud op de CMR vrachtbrief geformuleerd worden dan wel binnen een redelijke termijn na ontvangstname der goederen)

Ook lopen de regels van het Weens Koopverdrag parallel met gebeurlijk overeengekomen Incoterms.