Eerst moet de schuldeiser beschikken over een uitvoerbare titel.

(bijvoorbeeld een definitief vonnis of een notariële akte)

 

Bij de gedwongen tenuitvoerlegging moet een onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende soorten verbintenissen.

 

Voor de verbintenissen die de betaling van een geldsom tot voorwerp hebben, kan bij niet nakoming door de debiteur onder bepaalde voorwaarden worden overgegaan tot het leggen van bewarend en/of uitvoerend beslag op diens vermogen.

 

Bij verbintenissen tot doen of laten of tot afgifte van een bepaalde zaak (geen geldsom dus) voorziet het Gerechtelijk Wetboek in een belangrijk drukkingsmiddel, met name de dwangsom.

 

Bewarende maatregelen – doel:

Het betreffen hier maatregelen ter bescherming van de schuldeiser tegen het frauduleuze optreden van zijn schuldenaar die zich insolvabel maakt.

 

*Soorten:

1)Zegellegging

2)Inventaris

3)Bewarend beslag

 

De schuldeiser beschikt over twee mogelijkheden om over te gaan tot het leggen van bewarend beslag:  -beschikt de schuldeiser reeds over een vonnis, zelfs als is dit vonnis niet uitvoerbaar bij voorraad, kan hij op basis van het vonnis bewarend beslag doen leggen op het vermogen van de debiteur.

 

Het vonnis geldt immers als toelating om bewarend beslag te leggen, voor de uitgesproken veroordelingen, tenzij anders is beslist.

 

-heeft de schuldeiser nog geen veroordelend vonnis, dan kan hij geen bewarend beslag leggen zonder voorafgaande toelating van de beslagrechter die hij vraagt op eenzijdig verzoekschrift.

 

Deze regel kent één uitzondering bij bewarend beslag onder derden:  in dit geval kan iedere schuldeiser, ook wanneer hij nog geen uitvoerbaar vonnis heeft, op grond van authentieke of onderhandse stukken (bijvoorbeeld facturen) bij gerechtsdeurwaarder onder een derde bewarend beslag leggen op de bedragen of zaken die deze derden aan de schuldenaar verschuldigd is.

 

 

 

 

 

 

 

*Voorwaarden voor bewarend beslag:

A.Urgentie.

————–

Bewarend beslag kan enkel gelegd worden wanneer er sprake is van hoogdringendheid, dit wil zeggen wanneer de solvabiliteit van de debiteur in het gedrang komt, zodat latere uitwinning gevaar loopt.

 

Dit is niet alleen het geval wanneer de debiteur zijn insolvabiliteit te organiseren, maar ook wanneer naar objectieve maatstaven de financiële positie van de debiteur in het gedrang komt.

 

B.Zekere, vaststaande op opeisbare schuldvordering.

—————————————————————

De schuldeiser moet beschikken over een schuldvordering van zijn debiteur die voldoende zeker is.

 

Het bedrag moet bovendien eisbaar zijn, wat betekent dat de schuldeiser gerechtigd moet zijn de nakoming van zijn schuldvordering te vorderen.

 

In deze optiek kan ook bewarend beslag gelegd worden voor een voorwaardelijke eis of zelfs een eventuele eis indien de schuldeiser kan aantonen, dat de nakoming van de schuldvordering in de toekomst gevaar oploopt.

 

C.De goederen moeten vatvaar zijn voor beslag.

———————————————————-

Beslag kan enkel gelegd worden op de goederen die eigendom zijn van de schuldenaar.

 

Het geeft geen belang dat deze goederen zich bevinden bij een derde.

 

Het Gerechtelijke Wetboek heeft een aantal goederen onttrokken aan het verhaalsrecht van de schuldeisers, teneinde de beslagene en zijn gezin een menswaardig bestaan te waarborgen.

 

In principe kan geen beslag gelegd worden op toekomstige goederen, tenzij op een toekomstige schuldvordering.

 

De schuldeiser mag vrije keuze kiezen op welke goederen hij beslag laat leggen.

 

Inkomsten uit arbeid, gelijk gestelde inkomsten, inkomsten uit andere activiteiten en vervangingsinkomens, zijn slechts in beperkte makte vatvaar voor beslag.

 

Deze beperking strekt ertoe aan de schuldenaar een bepaald minimum inkomen te garanderen en aldus aan zijn gezin een menswaardig bestaan te waarborgen.

 

 

Soorten beslag:

1)bewarend beslag op roerend goed.

2)bewarend beslag op onroerend goed

3)bewarend beslag onder derden

 

Gedwongen uitvoering.

Aan de schuldeiser wordt het middel van de dwangsom ter beschikking gesteld, dit als drukkingsmiddel tot uitvoering van verbintenissen andere dan tot het betalen van een geldsom.

 

Bijvoorbeeld het herstel van de plaats in de vorige toestand, aanpassings- of andere door de overtreder uit te voeren werken, …

 

Uitvoerend beslag.

Het uitvoerend beslag beoogt de gedwongen uitvoering van een geldsomverbintenis door middel van beslagmaatregelen op het vermogen van de schuldenaar.

 

Uitvoerend beslag kan ook worden gelegd ter invulling van dwangsommen.

 

Voorwaarden:

A.Uitvoerbare titel, te weten een vonnis of een akte bekleedt met het formulier van tenuitvoerlegging.

 

Andere uitvoerbare titels zijn authentieke akten uitgaande van andere openbare ambtenaren zoals het fiscale dwangbevel of het sociale dwangbevel.

 

Tenslotte zijn er nog de rechterlijke beslissingen en akten afkomstig van vreemde rechtsmachten en openbare overheden die gedwongen ten uitvoer kunnen gelegd worden nadat hiervoor een Exequatur werd verkregen.

 

B.Voorafgaande betekening.

Een vonnis of arrest kan pas ten uitvoer worden gelegd na voorafgaande betekening van uitgifte (uitzondering:  vonnis waarbij een onderzoeksmaatregel wordt bevolen).

 

Een notariële akte moet ook niet voorafgaandelijk worden betekend.

 

Er is sprake van definitieve tenuitvoerlegging wanneer de executie plaatsvindt op grond van een definitieve rechterlijke uitspraak die niet meer vatbaar is voor gewone rechtsmiddelen zoals beroep of verzet of wanneer zij steunt op een andere uitvoerbare titel dan een vonnis of arrest die als dusdanig niet vatbaar is voor schorsende verhaalmiddelen zoals notariële akte, proces-verbaal van minnelijke schikking of een akkoordvonnis.

 

C.Voorlopige tenuitvoerlegging is mogelijk wanneer de rechterlijke beslissing uitvoerbaar bij voorraad werd verklaard en nog vatbaar is voor gewone rechtsmiddelen.

 

In bepaalde gevallen kan geen voorlopige tenuitvoerlegging worden toegestaan.

 

Aan elk uitvoerend beslag op roerend goed gaat een bevel vooraf dat aan de schuldenaar ten minste één dag voor het beslag wordt gedaan, en dat, indien, het een rechterlijke beslissing betreft, de betekening bevat van de titel indien hij nog niet is betekend.

 

Na de betekening van het bevel en het verstrijken van de wachttermijn van één dag, kan de schuldeiser overgaan tot het leggen van uitvoerend beslag.

 

Het uitvoerend beslag op roerend goed betekent dat de schuldenaar niet langer kan beschikken over het eigendomsrecht met betrekking tot de in beslag genomen goederen.

 

Er moet verder, ten minste één maand verlopen tussen de kennisgeving van het proces-verbaal van het beslag en de uiteindelijke verkoop.

 

In principe vindt de verkoop plaats in de veilingzaal van de gerechtsdeurwaarder.

 

Tegen uitvoerend beslag op roerend goed, kan verzet aangetekend worden of revindicatie door degene die beweert eigenaar te zijn van de in beslag genomen goederen.

 

Na de verkoop moet de gerechtsdeurwaarder overgaan tot evenredige verdeling van de opbrengst van de verkoop.

 

Uitvoerend beslag onder derden:

Is het beslag dat een schuldeiser die beschikt over een uitvoerbare titel legt onder derden op de bedragen en zaken die deze derde aan de debiteur of schuldeiser verschuldigd is.

 

Uitvoerend derden beslag wordt rechtstreeks gelegd bij gerechtsdeurwaarderexploot, derhalve zonder voorafgaandelijk bevel om te beletten dat de schuldenaar zich nog in allerijl onvermogend zou maken.

 

 

Uitvoerend beslag op onroerend goed:

De schuldeiser die beschikt over een uitvoerbare titel kan de uitwinning vervolgen van de onroerende goederen van zijn debiteur.

 

Onroerend beslag kan gelegd worden zowel op onroerende goederen zelf als op het als onroerend beschouwde toebehoren ervan en het recht op vruchtgebruik, van erfpacht en van opstal op deze goederen.

 

Onroerend beslag kan ook gelegd worden op onverdeelde onroerende goederen.

 

De procedure van gedwongen uitvoering op onroerende goederen vangt aan met een betekening van het bevel voorafgaandelijk aan het uitvoerend beslag.

 

Daarop volgt het uitvoerend beslag na verloop van vijftien dagen na bevel, maar binnen de zes maanden.

 

Tenslotte zal de beslagleggende schuldeiser een verzoekschrift indienen bij de beslagrechter tot aanstelling van een notaris die zal worden belast met de openbare verkoop of de verkoop uit de hand en de daaropvolgende rangregeling.