Je vergat je autogordel aan te doen en raakt betrokken bij een verkeersongeval.

Riskeer je in dat geval zelf aansprakelijk te zijn voor je schade, ook al was er een andere bestuurder in fout?

Je gordel dragen in een auto is een wettelijke verplichting die telt zowel voor de passagiers die op de voor – als de achterzetels plaats nemen. Op die regel bestaan een beperkt aantal uitzonderingen. Zo moet je bijvoorbeeld de gordel niet dragen als je achteruit rijdt. Je moet hem even al dragen als je een vrijstelling hebt om een medische reden. Draagt men de gordel niet, riskeert men een boete.

De minimale geldboete bedraagt 110 € voor volwassenen. Als een kind niet correct is vastgemaakt in de auto, bedraagt de boete zelfs 165 €. Wordt men het slachtoffer van een ongeval waarvoor men niet aansprakelijk is, dan verlies je door het niet dragen van de gordel niet al je rechten. Toch kan je, als je lichamelijke letsels hebt, wel een lagere schadevergoeding krijgen. Dat is zo als er een oorzakelijk verband is tussen het niet dragen van de gordel en je letsels.
Als met, andere woorden, kan worden aangetoond dat je letsels zwaarder zijn of werden veroorzaakt doordat je de gordel niet droeg, riskeer je zelf op te draaien voor een deel van je schade