Sommige rashonden en “gemengde rashonden” worden bestempeld als zogenaamde “gevaarlijke” honden.

Alhoewel dit volledig ten onrechte is en men eerder zijn aandacht zou moeten richten tot de hondenbaasjes, zijn er in bepaalde landen voor bepaalde hondenrassen, als “gevaarlijk” gekwalificeerd, regels voor de toegang tot hun grondgebied.

Beste is, bij het land van bestemming en de landen van doorgang, voor uw vertrek, informatie in te winnen.

Een kort, niet limitatief overzicht van de voorschriften voor houders van zogenaamde “gevaarlijke” honden, leert ons het volgende:
België: er is eigenlijk geen enkel verbod in verband met het ras van de hond.

Nederland: evenmin, maar er gaan stemmen op de plaatselijke overheden vrij te laten beslissen voor wat betreft voorschriften.
Best informeren bij de gemeente in kwestie.

Engeland: formeel en streng verbod op straffe van beslagname en euthanasie.

Duitsland: een maximum verblijf van vier weken en doorgang is toegelaten op voorwaarde dat alle documenten, nodig voor iedere hond voorhanden zijn en bovendien een sociaal bekwaamheidstest voor de hond in kwestie.

Wel opletten: reglementering kan verschillen van Bundesland tot Bundesland.

Best op voorhand informeren, minstens aan de grens met België.

– Frankrijk: eigenlijk een officieus verbod, waarbij men nogal willekeurig tewerk gaat. In ieder geval minstens aangelijnd houden en muilkorf dragen.

–  Denemarken: verbod, maar wel toelating tot doorreizen, op voorwaarde niet uitstappen, tenzij voor sanitaire doeleinden.

–  Zwitserland: afhankelijk van de kantons.
Algemeen, toch wel aanlijnings- en muilkorfverplichting + toelating van de plaatselijke overheid.

Voor alle andere honden en huisdieren, verwijs ik graag naar de mail van “Pawshake” die u vindt op huidige link onder de titel “ Op reis met je hond: dit zijn 8 interessante tips voor een diervriendelijke vakantie!”